2016/04/28

Különleges fűszernövények és menta-őrület a teraszon

Korábbi bejegyzéseimből már kiderült, hogy jelenleg a kültéri dekorációk és lakberendezés tart igazán lázban, de szerintem ez nem is olyan furcsa, hiszen kitavaszodott és ezzel együtt a kiülős, grillezős hétvégék szezonja is beköszöntött. A benti dekoráció értelemszerűen kicsit kényszerszünetet tart, de úgyis tudjátok, hogy ha eljön az idő, belevetem magam újra! ;-)
Korábbi teraszos bejegyzéseim elolvashatóak ITT és ITT .
Az előző hétvége sajnos nem volt túl kedvező a kinti programoknak, ezért én is csak kisebb lépésekben haladtam, pedig teendő volna rendesen. :-) Végülis elismerem, hogy esőre is nagy szükség volt már, de az ezzel járó lehűlést már annyira nem díjazom, a palántáimat is takargatom esténként vagy beviszem a nappaliba. 
A megálmodott fűszeres részlegem mindenesetre töretlenül alakulgat, köszönhetően annak is, hogy a helyi piacon nagyon mutatós és egyben különleges növényekre tettem szert. Az egyik nem éppen szokványos új szerzeményem az epermenta, de van mostmár narancsmenta és curryfű is a gyűjteményemben. Ezeket a fűszereket bátran ajánlom kezdő balkonkertészeknek is, hiszen tartásuk egyszerű, nem nagy igényű növényekről van szó.
Fontos megemlítenem, hogy a menta nemcsak növényként varázsolt el a terasz alakítgatása közben, hanem színként is eléggé kezd előtérbe kerülni nálam. Az egész menta-sztori úgy kezdődött, hogy munkatársaim még névnapomra megleptek mentaszínű ültetgető kaspókkal, majd egy hobbi boltban mentaszínű táblafestékre bukkantam, végül pedig maguk a fűszernövények is inspiráltak. 

Íme a csodálatos narancsmenta, ami az idei nyári esték elmaradhatatlan kelléke lesz:
 

A balkonkertem kialakítása közben nemcsak a növények válogatására igyekszek figyelni, hanem az ültető edények megválasztására is, hiszen fontos, hogy esztétikus legyen a látvány, de a növények is jól érezzék magukat. Így esett a választásom a CUCC vízálló zsákokra, melyek nagyon praktikus a növénytermesztésben is.

 

Másik nagy kedvencem mostanság az IKEA áruházakban kapható KNAGGLIG fadoboz, melynek praktikussága teljesen magával ragadott. Az ültetgetésnél is nagy hasznát veszem, de újabb és újabb ötletek cikáznak a fejemben, hogy mire is használhatnám még. Valószínűleg egy külön bejegyzésben fogok róla írni, mert tényleg rengeteg lehetőséget látok benne.

Itt éppen a csinos palántáimat rendezgetem benne:


Ez pedig a már említett mentaszínű dupla virágkaspó, melyben fantasztikusan érzik magukat a madárbegysaláta palánták.



Mentaszínű kaspó, fehér bögre: TIGER
Asztali futó:IKEA
Poháralátét: PEPCO

A saját terasz felturbózása közben még egy hatalmas erkély újragondolásának lehetősége is az ölembe hullott az elmúlt hetekben, ezért most rengeteg ötlet és elképzelés kavarog a fejemben, de egy biztos: növényekkel kapcsolatban sokat fogok Nektek írni, mert ez tényleg az erősségeim közé tartozik! ;-)


Csupa-csupa különleges növény kap helyet szép fokozatosan a teraszon, így esett a választásom erre a csodálatos fekete petúniára is.


Reményeim szerint ez a  kellemetlen, esős és borongós idő hamarosan elvonul és folytathatom a munkálatokat, melyről igyekszek majd minél frissebb beszámolókkal is szolgálni. 
Kövessétek Instagram fiókomat is, hogy ne maradjatok le semmiről! ;-)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése